Charles Kiffer

Charles Kiffer (Parijs 1902 - Parijs 1992)

Charles Kiffer groeide op in een kunstzinnig milieu. Zijn vader had als kleermaker vele bekende artiesten als klant. Zij moeder was pianolerares. Als kind maakte hij al tekeningen en karikaturen van de vrienden en kennissen van zijn ouders.

In 1918 werd Kiffer toegelaten tot de École Supérieure des Beaux Arts, maar hij zich toelegde op de schilderkunst. Een tekening die hij maakte van Maurice Chevalier beviel zo goed, dat hij opdracht kreeg voor het maken van affiches voor diens shows. Kiffer was behalve kunstschilder en ontwerper van affiches ook een volleerd graficus. Vanaf 1929 produceerde hij zijn eigen litho's.

Maurice Chevalier bleef Kiffer zijn leven lang trouw en gaf hem nog tot in de jaren zestig opdrachten voor nieuwe affiches. Ook andere grootheden klopten bij Kiffer aan. George Guétary, Charles Trenet, Edith Piaf, Yves Montand, Gaby Morley, Josephine Baker, Brigitte Bardot, Mistinguette, de clown Alex Porto.Gilbert Bécaud, Annie Cordy, Les Compagons de la Chanson and Marcel Marceau - er was vrijwel geen Parijse beroemdheid die zich niet door Charles Kiffer liet vereeuwigen tijdens diens lange leven.

Charles Kiffer overleed op 20 januari 1992 in Parijs.